Søkemotoroptimalisering

Det som på engelsk kalles search engine optimalization, eller SEO handler om å gjøre din nettside mer synlig og høyere rangert hos ulike søkemotorer. Her er det i aller største grad snakk om Google, ettersom dette er den største søkemotoren i dag. SEO er utrolig viktig for å hente inn flere besøkende til nettsidene dine, og kan ha stor betydning for antall klikk du får.

%d0%ba%d0%b537

Hvorfor er SEO viktig?

SEO hjelper deg med å oppnå en rekke ting, blant annet å tiltrekke mer målrettet trafikk og å gjøre besøkende til kunder. Dette er viktig for din egen suksess, og kan være med på å øke omsetning. SEO er viktig for alle bedrifter eller organisasjoner som ønsker høyere frekvens av besøk fra ønsket målgruppe. Dette kan man selvsagt også oppnå via målrettede annonser, men annonsering vil likevel ofte ikke gi like god besøksstrøm som en nettside som er optimalisert for søkemotorer.

%d0%ba%d0%b538For å optimalisere en nettside for søkemotorer er det flere grep man kan ta. Først og fremst er det viktig at man tenker nøye igjennom hvordan nettsiden er bygget opp, og at man forstår hvordan søkemotorenes algoritmer fungerer. Videre er man nødt til å endre på nettsidene slik at de treffer disse algoritmene på riktig måte. Det er også viktig at man følger med på hva som skjer utenfor sin egen side, og det gjelder for eksempel linker fra andre nettsider og sosiale medier (som lik og delinger). Disse elementene er også med på å påvirke hvordan en nettside blir rangert hos en søkemotor.

Gjøre selv eller få hjelp?

Å optimalisere en nettside på denne måten er ikke bare enkelt, men man kan faktisk gjøre det selv. Det krever at man setter seg nøye inn i hvordan disse søkemotoralgoritmene fungerer, og at man jobber hardt med å tilrettelegge sin egen nettside. Man er i tillegg nødt til å overvåke søkemotorresultatene, og fortsette med tilpasning av nettsiden etterhvert som resultatene endres. Alternativt finnes det en rekke konsulenter som tar på seg SEO-arbeid, og selv om dette er en tjeneste man må betale for er det mye å hente i form av økt trafikk og i via dette også økte inntekter.

Ingen vits i å prøve å lure systemet

%d0%ba%d0%b539Det lønner seg uansett å være forsiktig når man jobber med søkemotoroptimalisering, ettersom Google og andre søkemotorer er gode på å oppdage forsøk på svindel eller hacking av algoritmene. Det beste er å gjøre alt så korrekt og ærlig som mulig, for å slippe at man eventuelt blir svartelistet hos søkemotorene. Algoritmene som blir brukt blir stadig mer avanserte, noe som betyr at det også blir stadig vanskelig å komme unna med den litt mer «fishy» formen for SEO. Dette er også viktig å tenke på dersom man velger å ansette en konsulent, da den store konsekvensen av «black hat SEO» til slutt vil få aller størst konsekvenser for deg som websidens eier.

Aller viktigst er det at du fyller nettsiden din med innhold av høy kvalitet, med god oversikt og gode navigasjonsmuligheter. På denne måten vil du legge til rette for SEO.