Affiliate markedsføring

Affiliate markedsføring er et begrep som har blitt tatt i bruk mer og mer de seneste årene, og det er enkelt og greit fordi firmaer kan ha stor nytte av slik markedsføring. Det koster lite og kan gi store fortjenester til firmaet eller nettsiden.

Hva er affiliate markedsføring?

Hva er en affiliate? En affiliate er en person eller et firma som jobber med et annet selskap for å selge eller markedsføre deres produkter mot en ordreverdi.

Om man skal forklare affiliate markedsføring enkelt så kan man si at det er nettbasert markedsføring som belønner én eller flere samarbeidspartnere for besøkende, potensielle kunder eller kunder til et firmas nettsider.

Det kan være så enkelt som at en blogg har satt en link til en nettside som selger en type produkter, og hver gang noen klikker på den linken eller kjøper et produkt så belønner nettsiden bloggen med en viss førbestemt sum som takk for hjelpen. Det finnes ikke bare én måte å bruke affiliate markedsføring, så det beste er å finne en løsning som passer begge parter.

Utbetaling

Det finnes mange forskjellige måter å gi utbetaling på, og det er derfor lett å sammen finne ut av hva som er mest gunstig for begge parter før partnerskapet starter. De mest vanlige er CPC, CPA og revshare. CPC, «cost per click» betyr at man får utbetalt en sum etter hvor mange ganger kunder klikker på en viss link. CPA, «cost per action» betyr at affiliaten får betalt for hver «action». Dette kan være kjøp av et medlemskap eller et produkt. Sist, men ikke minst blir revshare utbetalt til affiliaten slik at de får en førbestemt prosent av alle salg som blir gjort. I det lange løp kan dette være med lukrativt, men det er ofte vanligere på nettsteder der en kunde betaler for medlemskap eller en vare som kan fornyes.

Hvem kan drive med affiliate markedsføring?

Alle som har et nettsted, blogg eller lignende kan drive med affiliate markedsføring og tjene litt ekstra penger. Det enkleste for en nybegynner er å gå til et såkalt affiliate nettverk. Dette er et stort firma som fungerer som et mellomledd mellom en affiliate og mange andre selskaper de kan markedsføre for. På den måten får man stort utvalg, men det er viktig å huske på at affiliate nettverk som Tradedoubler, Zanox og TradeTracker skal ha en liten del av utbetalingen. Det er allikevel en fin måte å bli kjent med industrien, og ikke minst en måte å finne akkurat det man vil markedsføre.